מוסיפי לחות מבוקרים מבית Neptronic

מוסיפי לחות, מרטיבי לחות או מלחלחים (Humidifiers) הם שמות שונים למוצר חיוני הנמצא בכל תהליך או אפליקציה, הנפוצים בהם: מעבדות ופרמצבטיקהחדרים נקייםבתי חוליםמוזיאונים וספריותתעשיית הדפוסתעשיית הטקסטילחוות שרתים, ותעשיית הקנאביס והטבק.

כל אפליקציה דורשת את הלחות היחסית הספציפית שלה, את תחום העבודה או את מגבלת מינימום ומקסימום הלחות היחסית. לחות יחסית (rh%) הינה כמות אדי המים באוויר בכל זמן יחסית לכמות המים באוויר במצב רוויה, והיא מחושבת ע"י הנוסחה הבאה:

את השפעות תחומי הלחות היחסית ומהי הלחות הנדרשת ניתן לבחון על פי המיון הבא:

  • הנוחות התרמית של האדם - טמפרטורות גבוהות יידרשו לחות יחסית נמוכה של האוויר. לחות יחסית נמוכה תגדיל את האיוד מהממברנות של האף והגרון ותייבש את הממברנות הריריות במערכת הנשימה. בנוסף, היא תגרום לייבוש העור והשיער. לכן, בתחום שבין 30-60 אחוזי rh בטמפרטורת החדר, נקבל את התנאים הטובים ביותר לנוחות האדם. בנוסף, בטווח זה היווצרות בקטריות וריאקציות כימות הן מינימליות.
  • מניעה וטיפול במחלות - ללחות היחסית השפעה גבוהה על כמות הווירוסים והחיידקים באוויר. ב- 50%  אחוזי לחות, קצב התמותה של אורגניזמים שונים הוא יחסית גבוה, ועל כן בבתי גידול חיות נדרשת שמירה על לחות שבין 30%-60%
  • בקרת תהליכים ואחסון של חומרים - כאשר מאחסנים חומרים היגרוסקופיים, יש לקחת בחשבון את קצב האיוד מהחומרים עצמם לצורך בקרת הלחות היחסית בחדר האחסון. חשוב גם לבצע בקרת טמפרטורה כדי למנוע תהליך עיבוי במצבי קירור
  • חשמל סטטי - חשמל סטטי הוא תופעה פיזיקלית בה נוצרים על פני חומר כלשהו יונים שליליים או חיוביים כתוצאה ממגע עם חומר אחר. במילים אחרות, נוצר עודף או חוסר של אלקטרונים. כאשר החומר הטעון מטען אלקטרו-סטטי נמצא בקרבת חומר ניטרלי או חומר עם מטען הפוך, נוצר ביניהם הפרש מתח שמתפרק בצורת ניצוץ חשמלי וזהו החשמל הסטטי. התופעה הזו יכולה לגרום לתוצאות הבאות: ניצוצות חשמליים אשר מתרחשים במגע בין 2 חומרים; קשיים בייצור נייר או טקסטיל; פגיעה במידע המאוחסן במחשבים; ומצבים מסוכנים בחשיפה לגזים מסוכנים, כמו בבתי חולים, מעבדות או חדרים נקיים. שמירה על לחות יחסית של 45% מפחיתה באופן משמעותי את השפעת החשמל הסטטי.
  • חדרים נקיים ומעבדות - מוסיפי לחות ובקרת לחות הם פתרונות למגוון רחב של אפליקציות בתחום מיזוג האוויר, תעשיה וחקלאות. הוספת לחות מתבצעת באמצעות מערכות עם גופי חימום, מרטיבים מונעי גז ומרטיבים בלחץ מים גבוה ועוד, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות לפעולה אופטימלית וחיסכון אנרגטי .

שיקולים אנרגטיים 

כאשר מחשבים את האנרגיה הנדרשת לתהליך ההרטבה, יש לקחת בחשבון גם את העומס הנדרש עבור החומרים הנכנסים לחדר ודורשים פיצוי עבור איבוד המים מגוף החומר. האנרגיה לכך מתקבלת מאדי המים הקיימים באוויר בחדר ולכן חשיבות הוספת ובקרת הלחות בחדר היא כה חשובה. כדי לחשב במדויק את סה"כ האנרגיה הנדרשת להעלאת הלחות, יש לקחת בחשבון את כל המרכיבים להעלאת הלחות ושמירה על יציבותה בערך הנידרש, זה חשוב במיוחד כאשר נדרשים לבחור בין סוגי מערכות הרטבה איזותרמיים או אדיאבטיים.

חישובי עומס 

עומס ההרטבה תלוי בעיקר בכמות האויר החודר לחדר דרך דלתות , חלונות לחדר בהתאם להחלפות האויר המומלץ בחדר (ACH)  וכמות האוויר הנכנס לחדר דרך מערכת המיזוג אוויר. בחישובי עומס ההרטבה בתהליכים בתעשייה, יש לקחת בחשבון את הספקי החום הנפלטים מהמכונות וגם את איבוד אדי המים לסביבה.

אספקת מים למרטיבים  

קיימים 3 סוגים של מי הזנה למרטיבים: מי רשת (לא מטופלים), מים רכים ומים מטופלים (RO/DI), כאשר סוג המים ייבחר בהתאם לאפליקציה או בהתאם לסוג המרטיב. ריכוך מים היא פעולה המפחיתה את ריכוז יוני הסידן או המגנזיום במים קשים. אוֹסְמוֹזָה הפוכה היא תהליך של מעבר תמיסה דרך מסנן הלוכד את המומס בצד אחד ומאפשר מעבר של ממס טהור לצד השני.

כבר למעלה מ- 40 שנה, מתמחה חברת Neptronic בייצור ואספקת ציוד HVAC, היוצר תנאי לחות אופטימליים לתעשיות מגוונות ולצרכים ויישומיים תעשייתיים ומסחריים.

תפוקת הרטבה (L) ביחידות ק"ג/שעה (Kg/h)

  • (Xf-Xi) = תוספת אדי מים לאוויר ביחידות גרם מים לק"ג אוויר יבש
  • 1.2 = צפיפות אוויר ממוצעת ביחידות Kg/m3
  • 1.2 q= ספיקת אוויר ביחידות Kg/h
  • תוספת בגין פליטה או ספיגה של אדי מים מהאוויר מחומרים היגרוסקופיים ביחידות ק"ג/שעה =  Y


מצורף מידע אודות הקריטריונים לבחירת מרטיב, סוגי מרטיבים הקיימים בשוק, והדרך ליישם אותם באפליקציות השונות: